Raporlama sistemlerinde genele bakacak olursak eğer iş yerlerinde en önemli ve başta gelen raporlardan bir tanesi olan havalandırma uygunluk raporunu her iş yerinin gerçekleştirmesi gerekmektedir. İş yeri ortamının daha doğrusu iş yerinde çalışan bireyler için havalandırma sisteminin çok temiz ve iyi olması gerekmektedir. Uygulanan sistemlerinin temiz hava ihtiyacını kesinlikle iyi bir biçim de sağlaması gerekmektedir. Temiz hava insana sağlığı için çok önemlidir bu unutulmamalıdır.
Türkiye kanunlarında yönetmeliklerde belirlenen gibi yönetmeliklere bakacak olursak eğer belirtildiği gibi periyodik olarak havalandırma ölçümlerinin belirli aralıklar ile yapılması gerekmektedir. Kontrollerin süresi ne kadar sıklıkla gerçekleştiriliyor diye soracak olursanız eğer. Bu periyodik kontrollerin bakımları ve raporlanmaları yılda en az 1 defa gerçekleştirilmesi gerektiğini unutmamanız lazım.
Teknik manada sistemi size anlatmamamız gerekirse eğer uygulanan sistemde kullanılan motor, fon, ısıtıcı, soğutucu gibi makinelerin teçhizat güçlerinin tespit edilmesi hangi malzemelerden üretilmesi yapısı ve teknikleri bilinmesi gerekmektedir.
Kontrollerin düzgün çalışması adına bazı yararlı ipuçları sizin işinize yarayabilir.
Havalandırma sistemi sorunlarının çoğu, sistemdeki hava hızı ve basıncının periyodik olarak izlenmesi ve bakım ile önlenebilir. Kaputtaki hava akışı, ucuz duman jeneratörleri (duman tüpleri) ile görsel olarak kontrol edilebilir veya hava velometreleri ile ölçülebilir. Daha karmaşık havalandırma sorunlarını düzeltmek veya yeniden tasarlamak için havalandırma uzmanlarına ihtiyaç duyulabilir.